maanantai 24. syyskuuta 2012

Lämmittämisestä ja muusta

Googlasin tänään boilerin manuaalin. Nyt ainakin tiedän, miten keskuslämmityksen saa ajastettua, ja todennäköisesti laitetaan se huomenna myös toimimaan, mikäli kaikki kämppikseni suostuvat. Itse olisin valmis maksamaan lämmityksestä vähän enemmän, mutta täytyy toivoa, ettei siihen kuitenkaan ihan omaisuuksia mene. Meille tulee lasku arvioidun kulutuksen mukaa ja sitten vuoden lopussa kompensoiva lasku, joko saadaan rahaa takaisin tai sitten maksetaan lisää. Viime vuoden asukkaat maksoivat talvikuukausina noin £40, mutta vähän luulen, että he käyttivät sitä lämmitystä melko säästeliäästi, olihan heistä suurin osa brittejä.

Ehkä suurin kulttuuriero, johon olen törmännyt täällä Skotlannissa, on suhtautuminen kämppien lämmittämiseen. Todella monet kämpät ovat vanhoja ja huonosti eristettyjä, mikä tietysti kasvattaa kaasu- ja sähkölaskua huomattavasti, jos ne halutaan pitää lämpiminä. Siksi niin ei tehdä. Jos sisällä tarkenee villapaidassa, villasukissa ja pipossa, se luetaan vielä melko normaaliksi sisälämpötilaksi. Yleensä ikkunoissa on vain yksi lasi, ja ilma vaihtuu kätevästi puitteiden ja ikkunan väliin jäävistä raoista, kun eristykset on vaihdettu taas vähän liian kauaun aikaa sitten. Nyt tiedän myös, miksi porukat täällä käyttävät kylpytakkia -muuten tulee todella kylmä suihkusta omaan huoneeseen kävellessä. Kylpytakkia en ole vielä ehtinyt hankkia, mutta hiustenkuivaajaa olen käyttänyt ahkeraan. Ei oikein tee mieli nukkua märässä tukassa.

Paha sanoa, onko huono eristys ja säästäminen lämmityskustannuksissa lähinnä opiskelijakämppien piirre vai ihan yleinen maan tapa. Joka tapauksessa joka kerta, kun small talkissa päästään Skotlannin säähän ja tulen maininneeksi, että kämpissä on usein vähän kylmä, vastaus on ollut aina sama:

-Sähän olet Suomesta. Sunhan pitäisi olla tottunut kylmyyteen.

Niin, mutta meillä eristetään kämpät, ikkunoissa on useampi kerros lasia. On vähän pakko, kun ulkona on pakkasta lähes vuoden ympäri.

Eikä muuten kauhean moni joukkuekaverini tule joulukuussa ulkotreeneihin pelkissä shortseissa ja t-paidassa. Täällä tulee, vaikka ulkona olisi viisi astetta ja edellisenä päivänä satanut lunta.

Tosin ehkä täälläkin ollaan nyt modernisoimassa ja tehostamassa talojen lämmittämistä. Skotlannin hallitus tarjoaa nyt ilmaista eristystä omistus- ja vuokra-asuntoihin. Mekin voisimme oikeastaan ottaa tuonne yhteyttä. Ilmeisesti myös vuokralla asuvat voivat päästä osaksi kunnollista eristystä, kunhan hakijat aikovat asua kämpässä vähän pidemmän aikaa. Tietysti vuokranantajaan kannattaisi varmaan olla ensin yhteydessä.

http://www.scotland.gov.uk/News/Releases/2012/04/UHIS03032012

Ikkunoihin voi myös hankkia eristyskelmun, jonka pitäisi eristää yhtä hyvin kuin kakkoslasin. Olen tilannut tuota kelmua ja ehkä saan jopa haettua paketin postista huomenna. Voin sitten kerto omasta kokemuksesta, toimiiko se vai eikö. Ehkä teen jopa oman videon asentamisesta :) Tässä kuitenkin youtubesta löytyvää aineistoa.

http://www.youtube.com/watch?v=KLYBqe54Mco

Opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja olen melko innoissani sekä politiikan että CEES:in eli itä-Euroopan tutkimuksen kursseistani. Politiikka on tänä syksynä suurten poliittisten ajattelijoiden (lue: Aristoteles, Locke. Marx ja muutama muu lähes tuntematon nimi) ideoiden käsittelemistä ja CEES:issä on päästy Neuvostoliiton jälkeiseen aikakauteen. Kolmas oppiaineeni on nyt venäjä. Woop woop! Olen lukenut kieltä koko lukion ajan ja täällä hyppäsin siis suoraan kakkosvuoden kurssille. Kyllä oli kieli hieman ruosteessa, kun istuin suullisen tunnilla viime torstaina ja yritin kelailla päässäni sanoja, joista voisin muodostaa lausita. Eikä kieliopista enää hajuakaan. Mutta eiköhän se siitä, ajan kanssa.

Sitä paitsi... Tättärättärää! Minähän voinkin lähteä yliopiston kautta Venäjälle ensi vuodeksi. En politiikan kurssin tiimoilta, mutta jos vaihdan tutkintoni politiikan ja venäjän Joint Honoursiksi niin sitten kyllä! Arvosanavaatimukset venäjästä eivät edes ole kamalan korkeat, ja näillä näkymillä yliopistoni myös maksaisi kurssimaksut. Siis vuosi Tverin yliopistossa Pietarin ja Moskovan välimaastossa, päivittäistä intensiivistä kielenopetusta, mutta ei muita pakollisia kursseja. Tällöin kanditutkintoni suorittaminen venyisi neljästä vuodesta viiteen vuoteen, mutta kukapa ei haluaisi viettää opiskelijaelämää mahdollisimman pitkään! Tosin vaihtovuosi/ puoli vuotta jossain lämpimässä maassa ei sekään kuulostaisi mitenkään huonolta, mutta. Ainakin todella vakavasti harkitsen sinne lähtemistä.




Ps. Eilen aamulla laitoin ensimmäistä kertaa vapaaehtoisesti maitoa teeheni. Tältä tieltä ei ole paluuta.

1 kommentti:

  1. -Sähän olet Suomesta. Sunhan pitäisi olla tottunut kylmyyteen.


    "Yes, that makes me weather resistant."

    VastaaPoista