keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Back to business as usual

Erilaista huoneessa on ehkä se, että nyt seinällä roikkuu lukuisten julisteiden ja valokuvien lisäksi siskoltani saatu Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijoiden mieskalenteri ja helsinkiläisen Warriors-rugbyjoukkueen kalenteri, jossa alastomuutta on käytetty varsin taiteellisesti siinäkin. Missasin kuvaukset viime syksynä kun muutin tänne, enkä toisaalta tiedä olisinko sitten päässyt kropallani ja sotailmeelläni tähän nimenomaiseen kahdentoista hengen valiojoukkoon. Nyt on joka tapauksessa hyvä aloittaa uusi vuosi, mieli virkeänä ja kauniita kuvia katsellen.

Erilaista on myös se, että huoneessa on lämmin. Joulukuussa ulkona oli pakkasta, eikä tässä huonosti eristetyssä vanhassa rakennuksessa pärjännyt ilman pipoa ja haskoja, kahta villapaitaa ja peittoa. Nyt ulkona on kymmenisen astetta ja sisälläkin tarkenee hyvin. Suomesta tuotu untuvamakuupussi on siis tässä mielessä turha, mutta eiköhän sille muuta käyttöä, kun on vaikka yövieraita. Kämpässä on nyt kaksi uutta amerikkalaista tyttöä, sillä viime syksyn vaihtarit ovat lähteneet kotio. Kummatkin vaikuttavat tosi mukavilta, vaikka en heitä kovin hyvin vielä tunnekaan.

Muuten kaikki onkin jo tuttua. En muuttanut mitään kursseja, eli lukujärjestyksessä on edelleen Politics, Public Policy ja Central and East European Studies. Etenkin Itä-Eurooppan tutkimukseen olen erittäin tyytyväinen, sillä luennot ovat olleet paljon sujuvampia ja monipuolisemmin rakennettuja kuin syksyllä ja aihekin on lähempänä mun sydäntä. Syksyn kurssi käsitteli muun muassa Stalinia ja Neuvostoliiton alkuvuosia, nyt olemme pääsemässä myöhempään kommunismiin ja sen romahtamiseen. Politiikassa perehdytään Saksaan, Venäjään ja Kiinaan poliittisina järjestelminä. Public Policyn luennot alkavat vasta ensi viikolla. Aikataulussa on muutenkin aika paljon väljää, kun pienryhmät eivät ole vielä alkaneet. Ihan hyvä paketti tästä on kuitenkin tulossa. Ja kai se on aina niin, että opiskelusta tulee mielenkiintoisempaa siinä vaiheessa kun päästään ihan alkulätinöitä pidemmälle.

Lauantaina olen menossa suomalaisen kurssikaverin kanssa äänestämään Edinburghiin. Sinne pääsee Glasgow'sta alle parissa tunnissa bussilla. Olen käynyt siellä vain kerran aiemmin, joten siellä saa varmasti mukavasti vietettyä päivän. Jos sää on kaunis, voisi vaikka kiivetä sille vuorelle Holyrood Parkin ja Skotlannin parlamentin lähellä. Glasgow'ssa on koko tämän viikon ollut varsin kummallinen sää, sillä täällä ei ole satanut kertaakaan. Toivotaan, että se on hyvä enne.

Tässä vielä linkki tohon Warriorsin kalenteriin, ihan rehellisenä mainontana: http://wrc-calendar.com/
Lisäksi aion vielä ilmoittaa äänestäväni presidentinvaaleissa Haavistoa, saattaisi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto sinullekin: http://www.facebook.com/home.php#!/haavisto2012

1 kommentti:

  1. Hieno tuli kalenterista, ehkä hyvä että kieltäydyin kunniasta kuvata sen.
    Neuvostoliitto on aina hauska aihe, josta voisi kirjoittaa parikin tuhatta liuskaa asiaa. Mutta tyydytään vähän lyhyempään, provosoivaan aiheeseen eli kuinka NL voitti kolmannen maailmansodan.
    Ai mikä kolmas maailmansota, eikö niitä ole ollut vasta kaksi? Hyvä huomio, mutta ns. kylmä sota oli suurimman osan ajasta pirun kuuma. Kuten Niall Ferguson teoksessaan The War of the World esittää, kolmas maailmansota käytiin, sattuvasti, kolmannessa maailmassa.
    Korea, Vietnam, Afganistan, kaikki proxysodankäynnin tunnettuja näyttämöitä. Kun jompikumpi jättiläisistä oli joutunut konfliktiin, toinen teki kaikkensa auttaakseen tämän vihollista. Koreassa ja Vietnamissa neuvostoliittolaiset "neuvonantajat" lensivät Neuvostoliitosta tuotuja koneita. Afganistanissa Samat lentäjät pudotettiin taivaalta yhdysvaltaisilla ohjuksilla.
    Mutta, mutta, näitten esimerkkien lisäksi voidaan perustellusti väittää, että jokainen ajanjakson konflikti oli proxysota, tai, että niistä sellainen tehtiin. Ei ole sattumaa että yleisin käsiase maailmassa on Avtomatik Kalasnikov malli 47 eri versioineen ja kopioineen. Eikä ole sattumaa, että monen oikestodiktaattorin joukkojen varusteet kantoivat Made in USA -leimaa. Viholliseni vihollinen on ystäväni.
    Entäpä sitten se voitto. Afganistanin sota nyt oli hävitty tapaus jo alkuunsa, maata kun ei ole kyennyt kukistamaan edes Aleksanteri Suuri, Ghengis-kaani eikä brittiläinen imperiumi. Mutta muuten suurin osa maailman olemassa olevista diktatuureista ovat joko suoraan kommunistisia tahi aikoinaan NL tuella olemassa olonsa säilyttäneitä, esim. Syyria. Ja kuinka moni Aasian , Afrikan ja Etelä-Amerikan valtio onkaan kaatanut entiset hallitsijansa SNTL:n toimittamilla aseilla ja varoilla? Brezneviläisestä stagnaatiosta huolimatta NL oli erittäin dynaaminen kaikkialla missä vain oli mahdollista laajentaa omaa vaikutusvaltaa. Länsi saattoi voittaa taloussodan mutta ei aatesotaa.
    Semmoista.
    Ja kyllä, aion äänestää Haavistoa.

    VastaaPoista