keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Maailmalta maailmalle -vai miten se nyt menikään?

Olen nyt jo kahtena peräkkäisenä yönä nähnyt lähes saman unen: päädyn ikään kuin vahingossa Suomeen, nukun yön yli ja yhtäkkiä tajuan, että tulee vähän kiire aamuluennolle Skotlantiin. Ekana yönä kai lensin nopeasti takaisin tänne, mutta toisessa unessa päätin tehdä budjettiratkaisun. Kaverin kaveri oli lähdössä Helsingistä Skotlannin rannikolle SOUTUVENEELLÄ, mikä on tietysti unessa täysin toimiva ratkaisu. Ei muuta kun matkaan vaan!

Valveilla ollessakin tuntuu melkein loogiselta, että näiden kahden maan välillä pääsisi liikkumaan lähes silmänräpäyksessä. Ehkä se on tämä netti joka hämärtää ajan ja paikan käsitystä. Tai sitten se johtuu siitä, että mulla on vielä pakkaslokero täynnä ruisleipää ja kirjoituspöydän laatikossa runsas varasto salmiakkia ja turkinpippureita. Joka tapauksessa en ole enää pitkään aikaan tuntenut olevani "ulkomailla", jos nyt sellaisia fiiliksiä alkuviikkoina oli. Totta kai Suomesta kaipaa kaikenlaista, ihmisiä lähinnä, mutta kyllä mä nyt vaan asun täällä.

Tällä mä soudin unessani Suomesta Skotlantiin. [KUVA: dreamstime.com]

Saa tosin nähdä, kuinka pitkään. Vähän jälleen innostuin tosta mahdollisesta vaihtarivuodesta kolmantena opiskeluvuonna. Larry, kämppäni Senior Resident, eli tyyppi joka vastaa meidän fuksien hyvinvoinnista ja muun muassa välittää meille alakerran naapureiden valitukset aiheuttamastamme meluhaitasta noin viikon välein, kirjoitteli tässä pari päivää sitten vaihtarihakemusta Singaporeen ja Hong Kongiin. Larry, jonka oikea nimi on Laurynas ja kansalaisuus liettualainen, on siis ihan samassa tilanteessa kuin minä ehkä vuoden päästä. Going abroad from abroad. Maailmalta maailmalle.

Tämän yliopiston systeemi on se että vaihatarivuonna maksetaan oman yliopiston opiskelumaksut, vaikka lähdettäisiinkin johonkin huippukalliiseen yliopistoon jenkeissä. Ja lukukausimaksuthan ovat mun kohdalla £0/vuosi kun SAAS maksaa ne mun puolesta. Tottakai matkustaessa ja eläessä saa rahaa kulumaan eikä vaihtoa yleensä tueta samalla tavalla kuin Erasmus-vaihtoa. Ei silti mikään huono diili mun mielestä.

Vähän pelottaa, että elämästäni tulee ihan liian sirpaleista jos vaan matkustan ympäriinsä kaiken aikaa. Mutta onhan tässä vielä vuosi aikaa. Ja vähän musta tuntuu siltä, että jos nyt jo leikin ajatuksella, niin enköhän ole vuoden päästä jo ihan lähdössä.

Muuten opiskeluelämääni kuuluu tällä hetkellä ihan oikeaa opiskelua ja tietysti Six Nations-rugbyturnauksen seuraamista. Olen menossa katsomaan Skotlanti-Ranska-pelin 28. päivä tätä kuuta ihan livenä rugbyjoukkueeni kanssa, hui hui hui kuin jännää. Sentään ensimmäinen kansainvälinen rugbyottelu, ja ylipäänsä toinen rugbyottelu, jonka pääsen näkemään ihan oikealla stadionilla :P

Ilokseni pääsin kaikista viime syksyn kursseista läpi, eli niitä ei tarvitse sitten tenttiä elokuussa uudelleen. Itä-Euroopan tutkimuksen esseestä sain jopa B:n eli melkoisen hyvän arvosanan. Pyydän kyllä jotakuta natiivia oikolukemaan esseeni ensi kerralla, jotta saan karsittua kaikki itse keksimäni ilmaisut valmiista tekstistä...

   

3 kommenttia:

  1. Voi vitsit, kuulostat ihan minulta kaikkine Suomi-Britannia-vaihtovuosi-maailmanmatkailu-ajatuksinesi :) Olen taistellut viimeiset kuukaudet sen puolesta, että saisin tehdä kakkosvuonna Erasmus-vaihdon Suomeen, mutta täällä päässä pistetään kapulaa rattaisiin. Kuopiosta vastasivat jo että ottaisivat minut ilomielin sinne vuodeksi vaihtoon(Suomalainen vaihdossa Suomessa :))! Bournemouthissa ei olla lainkaan möntyväisiä, koska "asia ei ole niin yksinkertainen kuin luulet." En minä mitään luule, mutta olen valmis tekemään kaikki paperityöt, sitoutumaan sopimuksiin ja käymään läpi kaikki uuteen yhtestyöprojektiin liittyvät palaaverit ym ym. Mutta ei niin ei. Viimeinen päätös tuli eilen kouluni kansainvälisyysvastaavalta: Valitettavasti terveysalan Erasmus-vaihto lopetettiin koulumme osalta v.2010, eikä jatkoa ole luvassa. Piste.

    Tajusin että mikäs muu siinä voisi olla kyseessä kuin raha?! Jos nämä solmisivat vaihto-sopimuksen suomalaisen yliopiston kanssa, se saattaisi tarkoittaa(hui apua!) ilmaisia opiskelijoita Suomesta, ja ne veisivät paikan paikallisilta maksavilta opiskelijoilta :S Masennuin kun tajusin että sehän se on kaiken takana. Raha. Pirulainen.

    Jos ja kun sinun alallasi on mahdollisuus vaihtoon, niin lähde ihmeessä! Huima kokemushan se olisi, viettää taas vuosi muilla mailla ja palata sitten takaisin ihan uudessa vireessä :) Ja kun sinulla ei tosiaan ole lukukausimaksuja maksettavana(olen niin kateellinen), niin antaa palaa vaan! :) Minähän siis maksaisin lukukausimaksut Englantiin vaikka viettäisinkin kakkosvuoden Suomessa...

    Onnittelut kurssien läpäisystä! Itse jo kauhulla ajattelen kevään koeviikkoa ja tulosten julkistamista kesällä. Kamalaa jos joutuu uusimaan! Onneksi kuulin, että uusinnat on mahdollista tehdä kuitenkin omassa maassa lisämaksua vastaan. (n.60e) Ei tarvitse lentää tänne yhtä koetta varten.

    Kiva postaus, ihan kuin omasta päästä! Unet on metkoja, ja kaikkein jännintä on nähdä monena yönä samaa unta. Sinuna tarttuisin jo nopeasti unikirjaan ja alkaisin tulkita ankarasti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kuulla että sulla on samoja fiiliksiä enkä ole yksin visioimassa maailman valloittamista vähän joka suuntaan:) Mullekin on kyllä tasaisin väliajoin ehdotettu tota vaihtovuotta Suomessa, mutta eiköhän mulla ole tulevaisuudessa vielä ihan riittävästi aikaa viettää aikaa Suomessa. Oon kyllä hirmu kateellinen mun siskolle sen opiskelijahaalareista. Jään nyt mielestäni paitsi jostain todella olennaisesta osasta opiskelijaelämää...

      Tosi tylsää että sun vaihto ei näytä onnistuvan. Periaatteessahan vaihto pitäisi voida järjestää myös itsenäisesti ilman Erasmus-ohjelmaa, jos vaan sopivat kurssit ym löytyvät ja saisit vaikka jonkun sieltä Suomesta tulemaan vuodeksi Bournemouthiin... Eihän sun yliopisto oikeastaan jäisi siinä tappiolle, jos sä kuitenkin edelleen maksaisit oman yliopistosi lukukausimaksut. Erasmuksessahan on tietysti se hyvä että siinä saa käyttörahaa matkustamiseen ja elämiseen, mikä on tietysti aina ihan kiva. Tottakai voi olla että tollainen itsenäinen vaihto vaan teettää yliopistoillekin sen verran paperitöitä että ne on vähän nihkeitä sen suhteen, mutta ehkä sitä vois kumminkin yrittää?

      En tiedä, mun täytyy varmaan oikeasti etsiä kohta unikirja ja ryhtyä tositoimiin... En ole ikinä aiemmin nähnyt näin paljon unia, mutta viime aikoina oikeasti joka yö. Ja ne alkaa myös osin aiheuttaa vähän kummia fiiliksiä päiväsaikaan. Joskus pari viikkoa sitten näin kai unen, jossa mun käyttämien kuulakärkikynien muste oli tehty verestä. Ja nyt tulee vaan vähän epämukava olo kun teen luennoilla muistiinpanoja... Muuten oon kyllä ihan kunnossa, en vaan yhtään tiedä, mistä oon saanut tonkin päähäni :P

      Poista
  2. Oli pakko tulla kirjoittamaan omasta kokemuksestani tähän postaukseen kanssa :) Nimittäin minä teinkin juuri noin "maailmalta maailmalle", eli lähdin Skotlannista vielä vaihtoon Kanadaan ja se oli ihan mahtavaa! En voi muuta kuin suositella :) Varsinkin kun noista lukukausimaksuista ei tarvitse murehtia. Tuleehan siinä tietysti aika "liikkuva" tunne kun poukkoilee maasta maahan, mutta toisaalta, nuoriahan tässä ollaan ja vaan kerran eletään!

    VastaaPoista